BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ – Стара Загора с образователна програма за ученици

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Museiat_660По повод 165 години от първото честване на Деня на Св. св. Кирил и Методий като училищен празник в Стара Загора Регионалният исторически музей организира образователна програма „Възрожденското училище – огнище на българската духовност и просвета“.

Учениците ще изслушат разказ за развитието на просветното дело в Стара Загора през Възраждането и ще се запознаят с учебни помагала и пособия от XIX век.

Децата ще имат възможността да изпишат с перо и мастило страница от Рибния буквар, да изработят и да се закичат с „кавалерии“ (поощрителни табелки от възрожденското училище).

Участието в програмата е по предварителна заявка на тел. 042/919 214 и е за организирани ученически групи.

Заниманията ще се провеждат на 11 май 2023 г. от 10:00 до 16:00 ч. в сградата на РИМ-Стара Загора по предварително изготвен график според приетите заявки.
Продължителност на занятието – 45 мин.
Максимален брой на участници в група: един учебен клас.
Цена: 2.00 лв. на ученик.

***
Денят на Св. св. Кирил и Методий се утвърждава през епохата на Възраждането като израз на българската национална идентичност, стремеж към образование, наука и култура.

За пръв път Денят на солунските братя се чества като училищен празник на 11 май 1851 г. в пловдивското епархийско училище „Св. св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква “Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба за св. Иван Рилски.

През април 1858 г. гражданите на Ески Заара научават от „Цариградски вестник“, че в Пловдив и други градове българите отбелязват като училищен празник 11 май – Деня на св. св. Кирил и Методий вместо Деня на „Три светители“. По същото време хаджи Господин Славов донася от Цариград минейник, съдържащ служба за светите братя, съставен от архимандрит Неофит Рилски на църковно-славянски език.

На 11 май 1858 г. в Ески Заара, по идея на учителя Стефан П. Иванов, с „божествена служба” и вълнуващо слово за живота и делото им, са почетени солунските братя. „Цариградски вестник“ от 31 май 1858 г. съобщава: „Онзи ден (11 Мая), в неделя Светая Петдесетница, биде в двете ни главни училища тържествено годишний празник на Българите Просветители Святих Отци наших Кирила и Методия… Тойзи тържествений народний празник първи пут става в нашия град, негли и давно и в другите градове, следова всяка година, и по всичките градове Български тойзи годишний празник на Българските просветители и училищни покровители“. Създателите на българската писменост са провъзгласени за покровители на старозагорските училища.

С особено значение е честването на 11 май 1860 г. Старозагорци се присъединяват към Великденската акция в Цариград от 3 април, която поставя началото на борбата за независима църква. Събралото се множество на тържествената служба в храм „Свети Димитър“ публично се отрича от опеката на Търновската гръцка митрополия, към която Стара Загора принадлежи в духовно отношение.

Две години по-късно, през 1862 г., когато окончателно е завършена внушителната църковна сграда, „по всеобщо съгласие при името на Свети Димитър се приложи и св. св. Кирил и Методий“. За това свидетелства надпис на една от вратите на храма. В него е отбелязано и името Железник, употребявано в неофициална кореспонденция почти до 1871 г., когато постепенно се налага днешното име на града Стара Загора.

През следващите десетилетия празникът придобива все по-голяма популярност, в честването му все по-ярко присъстват изявите на българското национално съзнание. Отбелязва се тържествено и в близките до града села. „През целия ден мъже, жени, момци, моми и деца се веселиха с песни, свирни и хора“ – пише Стефан Минчев, учител в с. Любенова махала.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!