BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Самостоятелна изложба на Христо Тъпанов откриват на 17 август в гр. Шипка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

ХристоТъпановШипкаНа 17.08.2023 г. от 18:30 часа в Художествената Галерия “Христо Песев” към Народно Читалище “Светлина-1861″, град Шипка, предстои откриване на самостоятелна изложба на Христо Тъпанов.

Христо Тъпанов е един от най-уважаваните и обичани граждани на Шипка. Към него се обръщат и млади и стари за съвет – от това да направи чертеж за строителство или ремонт на къща, да даде информация къде преминават канализационни и водопроводни тръби, да разкаже за Шипченската планина и наименованията на местностите, за културни събития от близкото и далечно минало, за шипченските родове, за Храм-паметника, за рисуване и фотография и какво ли още не.

Христо Тъпанов е роден през 1934 година в Шипка. Детството му минава в оскъдните военни години. През 1952 г. завършва архитектурния клас на Строителния техникум в Стара Загора. Работи на различни места, но най-дълго – 27 години, работи като архитектурен техник към музея „Шипка–Бузлуджа“, който тогава обхваща шипченския Храм-паметник, връх Шипка и мемориалните комплекси на връх Бузлуджа и в Шейново.

През всички тези години отдава немалка част от времето и силите си на читалището. Театърът е една от неговите любими дейности, където дълги години се изявява като режисьор, сценограф и актьор, разбира се в духа на читалищната самодейност и като сценичен работник и строител.

През 1967 г. е избран за председател на читалището и остава на тази длъжност в продължение на десет години. Това съвпада с един особено силен за читалището период, в който е направена реконструкция на залата, оборудвана е била сцената с най-добрите за времето си съоръжения, а към читалището е имало десет самодейни колектива.

По времето, когато е заместник-председател, преживява опустошаването на читалищната сграда, но не остава със скръстени ръце – заедно с неколцина съмишленици организира изграждането на нова сцена в старото училище, където тя се ползва и до днес.

За разлика от читалищната и театралната си дейност, която е известна на шипченци от по-старото поколение, за дейността му като художник се знае по-малко. А той рисува отдавна. Любовта си към акварела дължи на Симеон Караджов, отличен педагог и художник.

„Не бих нарекъл рисуването свое хоби, а по-скоро една дълбока вътрешна потребност“ – казва Христо Тъпанов за своето приложно изкуство.

Преди двайсет години се запознава с мозаичната техника за правене на икони и оттогава насам е изработил четири мозаични икони, които могат да бъдат видяни на живо в Рилския манастир, Ресилския манастир и Пловдивската духовна семинария. Копия на мозайките са част от предстоящата изложба, наред с магичните му акварели на шипченски пейзажи и къщи, много от които вече могат да бъдат видяни само в неговите творби. В периода 2020-2022 г. работи и в областта на графичната рисунка, като някои от работите му са включени в настоящата изложба. Това е първата публична изява на Христо Тъпанов като художник.

Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия в град Шипка от 17 август до 30 септември 2023 г. Работното време е от 8:30 до 12:30 и от 13:30 до 18:00 часа всеки делничен ден. Желаещите да я посетят в празничен ден могат да потърсят уредника на етнографски музей “Чирпанлиева къща”, която с радост ще отключи и покаже изложбата.

Настоящата изложба на Христо Тъпанов е по инициатива на читалището и също идва да удовлетвори посмъртно желанието на неговия син Стефан да покаже творчеството си на широката общественост.

христоТъпанов
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!