BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Становище на РИМ-Стара Загора относно публикация в социалните мрежи, касаеща откраднат череп от гробно съоръжение в източния некропол на Августа Траяна

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Картина5Картина4На 1 февруари 2023 г. в социалните мрежи излезе публикация относно откраднат череп от античния некропол на Августа Траяна (дн. Стара Загора). Случаят с кражбата е от края на месец септември 2022 г. Благодарим за бързата реакция на органите на МВР – Стара Загора и Районна прокуратура – Стара Загора, но въпреки компетентната им намеса, за съжаление откраднатият череп не бе открит.

Скелетът, на който принадлежи черепът, е проучен от антрополози. Установено е, че е на млада жена (около 25-годишна възраст). Черепът е удължен посредством две превръзки, които са поставени, когато жената е била на около 1-годишна възраст.

Учудващо е, че пет месеца след намесата на компетентните органи в интернет пространството отново се разпространяват инсинуации, които целят да злепоставят нашата институция с неверни и некомпетентни твърдения. Публикувани са абсурдни изказвания, че разкритите археологически структури в източния некропол на Августа Траяна са по-древни от Варненския халколитен некропол, който се отнася към V хил. пр. Хр. Истината е, че най-ранните гробове от проучвания некропол в Стара Загора датират от началото на III в. сл. Хр.

Считаме, че е крайно некоректно да се омаловажава трудът на екипа археолози, които работят по трасето за подмяна на ВиК инфраструктурата в града. Тяхната работа не е прекъснала независимо от климатичните условия и продължава в най-студените зимни дни.

Картина6Желаем да уведомим обществеността, че от началото на спасителните археологически проучвания до сега в източния некропол на Августа Траяна са проучени 130 гроба, които се отнасят от Античността (III в.) до Средновековието (XII-XIV в.). Разкрити бяха и три гробници с големи размери, които още са в етап на проучване. Такъв тип гробни съоръжения се откриват за пръв път в Стара Загора.

На всички археологически структури е направено 3D заснемане. Те са нанесени на археологическата карта на Стара Загора, а находките са съхранени във фондохранилищата на РИМ-Стара Загора и се обработват в реставрационните ателиета на музея и на Националния археологически институт с музей при БАН.

Изказваме нашата благодарност на Община Стара Загора и на кмета г-н Живко Тодоров за финансовата подкрепа в размер на 20 000 лв., която Общината ще осигури през 2023 г., за да бъдат допроучени уникалните гробни съоръжения. Те ще бъдат включени в интересен археологически парк, който ще спомогне за развитието на културния туризъм в нашия град.

В най-скоро време предстои поставяне на временно защитно съоръжение върху проучената кръгла гробница от източния некропол на Августа Траяна. Изказваме нашата благодарност на арх. Грозева и инж. Калчев, които безвъзмездно изготвиха проекта на съоръжението, както и на фирма „Зарастрой“ ООД, която осигури изработването и отливането на стъпките, които предшестват поставянето на защитното съоръжение. Благодарим също на г-жа Мария Жекова, която безвъзмездно предостави полиетиленово фолио, с което в момента гробницата е покрита и предпазена от атмосферни влияния. Изказваме благодарност и на фирмата „Метал–М“ ЕООД, която ще извърши изработката на защитното съоръжение безплатно, а музеят ще заплати единствено необходимите материали.

Старозагорският музей продължава съвестно да изпълнява своите задължения по проучване на богатото археологическо наследство на Стара Загора. Най-атрактивните находки от спасителните археологически разкопки, свързани с обновяването на ВиК мрежата в града, ще бъдат представени на обществеността в предстояща изложба през месец септември тази година.

Петър КАЛЧЕВ,
Директор на РИМ-Стара Загора
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!