BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стара Загора бе домакин на национална среща на общинските приюти за безстопанствени животни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4928IMG_4925В Стара Загора дискутираха предизвикателствата и перспективите, пред които са изправени общинските приюти за безстопанствени животни. Форумът, който имаше за цел да даде насоки за подобряване на работата на звената, занимаващи се с бездомните кучета в страната, бе организиран от Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животни (СОПБЖ). В зала „П. Р. Славейков“ се проведе и Общо събрание на сдружението, както и прием на нови членове. Дискусионната част премина под темата „Безстопанствените животни като обществен проблем и работата на институциите“. В нейното откриване се включи ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев.

„Добре дошли в слънчева Стара Загора. Радвам се, че ще обменяме опит по един наистина важен въпрос. Поздравявам ви за инициативата да създадете сдружение, което да ви обедини. Вашата организация е способна да даде необходимите промени и в законодателството, защото всички тук имаме реална представа колко и какви са проблемите пред всички нас“ – приветства участниците в събитието зам.-кметът. „Приютът в Стара Загора е в добро състояние, благодарение на ръководството и екипът му. Предизвикателствата, с които се сблъскваме, са същите, които предполагам има и пред всеки един от вас – недобросъвестно отношение към животните, изхвърлянето на домашни любимци по една или друга причина, нерегламентираното хранене, което е предпоставка за създаване на глутници и други. Вярвам, че заедно можем да вървим към общи мерки – както на общинско, така и на национално ниво, за да осигурим по-добри възможности за работа на приютите, но и по-добро бъдеще на всички животни, останали без дом. Имаме изградена стратегия с приюта, начертали сме няколко основни цели – стартиране на кастрация на домашни кучета, както и улесняване на регистрацията на домашните любимци, кампания за осиновяване. Проведохме срещи с представители на някои от най-големите организации, които се грижат за бездомните животни, имаме добри идеи и инициативи, които ще реализираме заедно. Имаме подкрепата и на Тракийския университет, с който съвместно ще работим по информационни срещи с ученици от общината“, сподели Радостин Танев. Той обяви, че месец май ще мине под мотото „Осинови (си) обич“ – кампания, която ще е насочена към стимулиране на осиновяването на наличните в приюта кучета. От трибуната на форума, той призова за отговорност не само институциите, но и всички стопани.

„Важен акцент, който поставяме като организация, е да има зоополиция, но не само на хартия. Темата е сериозна и се надявам да бъде направена законодателна промяна, която да допринесе за ефективен контролен орган. Апелираме още и за по-голям контрол от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните към собствениците на животни, както и към общините, които не спазват Програмата за справяне с популацията на безстопанствени животни. Всички тук сме наясно, че има такива, които работят реално по проблема, но и такива, които пренебрегват ситуацията. Ролята на контролния орган е огромна“ – даде насоки на дискусията Мартин Жлябинков, председател на Сдружението. Той допълни, че е важно по проблемите в сектора да се работи на различни нива, за да бъдат постигнати резултати. По време на събитието стана ясно още, че едно от основните предизвикателства нежеланието на стопаните да чипират домашните си любимци, въпреки че съгласно закона, ветеринарните лекари трябва да го правят задължително с издаването на паспорт на кучето. Това е една от основните пречки при разпознаването на животно, озовало се на улицата в даден момент.

В първата по рода си такава среща на Сдружението участие взеха освен членовете му, така и представители на общините Благоевград, Варна, Хасково, Габрово, Разград, Русе, Бобов дол, Казанлък, Ловеч, Троян, Търговище, Мъглиж, както и д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, Тракийски университет, НСОРБ и други.
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!