BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стара Загора не е застрашена от евросанкции за въздуха

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Обсъждаме на 25.02. нов тип инсталация за утилизиране на отпадъците
*
P1440094

P1440095Както е известно, евросъдът ще осъди България, по думите на екоминистър Борислав Сандов, на поне 10 млн. евро глоба за мръсен въздух, плюс още по 20 млн. евро годишно до решаване на проблема. Община Стара Загора обаче не е сред застрашените от санкции. Като проблемни градове се сочат само София, Пловдив, Велико Търново, Русе и Горна Оряховица.

Община Стара Загора направи много през последните години за подобряване чистотата на въздуха, припомни пред медиите днес ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Въведен бе 100% нов градски транспорт – автобуси с Евро 6 и тролейбуси, очаква се включването и на нови 33 електрически автобуса. За намаляване на нивото на фините прахови частици допринася трансформацията на улиците в еднопосочни, урбанизацията на запрашаващите се преди години големи междублокови пространства, създаването на парк, а не на нов жилищен комплек “Артилерийски”, приключилата рекултивация на старото общинско депо на Мандра баир, целогодишното често миене на улиците в областния град, както и започналата замяна на печките с твърдо гориво по отделна програма с модерни горивни системи и климатици.

През 2021 г. 57 домакинства са сменили печките си по новата програма, уточни Росица Копривчина, директор на Дирекция “Екология и транспорт” в Община Стара Загора. Други 287 домакинства са класирани за продължаваща подмяна. Днес или в понеделник ще се обяви обществената поръчка за доставка на новите горивни системи. Ще има и следващи покани за кандидатстване за участие в програмата.

В Регионалната система за управление на отпадъците край с. Ракитница първата клетка за депониране, след 5 години експлоатация вече, е запълнена на 60%. Първоначалният срок за експлоатацията й е удължен от 7 на 10 години. Има заделено място за втора клетка, но междувременно се обмислят нови начини за сепариране и оползотворяване на битовите отпадъци в региона.

На 25 февруари в сградата на Община Стара Загора ще се проведе обществено обсъждане на нов екологичен тип утилизираща инсталация, каквато вече се изгражда в община Созопол, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. В обсъждането ще участват представители на инвестиралите в созополската система, които ще разкажат за нея. По данни на медията ни става дума за проект за газифициране на предварително сепарираните отпадъци и производството на енергия от тях.

P1440093
#

социални мрежи

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!