BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С международна научна конференция и изложба започнаха честванията за 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7887NAS02074С Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“ започна тридневната програма, организирана от Старозагорската св. митрополия и община Казанлък, посветена на знаковата годишнина. Форумът беше открит с „Отче наш“ и „Достойно есть“, изпълнени от Архиерейския хор с диригент Мария Денкова. Присъстващите бяха приветствани от игумена на Шипченската света обител архимандрит Панкратий и Руслан Гагкуев, член на Управата на Руското историческо общество. От името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова началникът на кабинета й Сребра Касева пожела успех на участниците в конференцията и изрази удовлетворението си от богатата програма, плод на дългогодишното успешно сътрудничество на администрацията с митрополията. Митрополит Киприан започна приветственото си слово с думите на дядо Методий при освещаването на храм–паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир на 15 септември: „Велико тържество, събитие от световно значение в живота на българския народ“. Дни след това, на 28 септември 1902 година, Шипченският манастир е официално открит. „120 години ни делят от тези паметни дати. Време, през което сърцето на храма, събудено от подвига на хилядите български опълченци и руски воини, тупти като явен и ясен знак за мощта на православната Христова любов и саможертва. Повече от век той е свидетелство за надвремието на словата на Спасителя „Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели.“(Йоан 15:13). Този храм е видимо послание за тихото и смирено кръстоносене на воините с вяра, надежда и любов. Именно те, които извървяха трудния път на Руско-турската освободителна война, понасят с крилете на личното си възкресение свободата на народа ни мъченик“, каза владиката. Той допълни, че храмът „Рождество Христово“ е памет и дух и участниците в конференцията ще осветлят нови факти за видимите духовни богатства на светата обител.

Във форума, модериран от доц. д-р Адриана Любенова, с доклади се включиха редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина.

С благодарствен знак за особени заслуги към Старозагорската епархия и по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ митрополит Киприан отличи посланика на Сърбия в Република България Желко Йосич, който от своя страна пожела да не забравяме колко близки са народите ни, обединени от вяра, култура и традиции.

В Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа д-р Чавдар Ангелов представи изложба и сборник статии, посветени на годишнината.

На събитията присъстваха още: Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, архимандрит Василий Савов, архимандрит Атанасий Султанов, архимандрит Богослов Димитров и други.

Вторият ден от програмата, събота, 24 септември, започва в 16:00 часа с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“. От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 е началото на празничния концерт. Входът на събитията е свободен. В неделя (25 септември) в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

IMG_7892NAS02110IMG_7891
#

бутон за сайт

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!