BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С общоградски ритуал почетоха Деня на народните будители в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

img_4977-copyimg_5011-copyТържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя събра десетки представители на местни и държавни институции и признателни граждани пред паметника на Митрополит Методий Кусев в едноименния парк в Стара Загора.

„1 ноември е и ще бъде ден за почит към всички, в които гори искрата на знанието, на изкуството, на българското и свидното. Днес е ден за почит към хората, дали от своите разум и сърце, за да пребъдат през вековете книжовността и просветата. Ден е за преклонение не само пред тези, чиито имена са изписани в българската история със златни букви – книжовници, революционери, мислители и вдъхновители, но и за да напомни на днешните будители, че има смисъл, че младите хора имат нужда от добри и достойни съвременни примери – каза в словото си Радостин Танев, ВрИД кмет на Стара Загора. – Днес повече от всякога имаме нужда от единомислие, от една посока, която ни води към светли бъднини, към културно и просветно благополучие. Честит празник!“ – обърна се към присъстващите той.

„Има дни, които ярко носят духа и величието на българската душа. Празникът, който ни е събрал днес, е част от този наниз светлина, втъкал народния ни дух, вярата и обичта към родината“ – започна своето обръщение към присъстващите Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той призова да се пази и продължи делото на Митрополит Методий Кусев, вървял по възрожденската пътека на българските будители. „Нека носим заряда от вяра и родолюбие на нашите духовни будители – силата на тяхната любов и чистотата на техните мисли. Амин!“ – завърши Митрополит Киприан.

В отбелязването на Деня на народните будители участие взеха ученици от театрална група „Малки актьори“ с ръководител г-жа Величка Велчева при ОУ „Кирил Христов“ и Общински духов оркестър. Водещ на ритуала бе актьорът Ивелин Керанов.

По традиция отбелязването на Деня на будителите в Стара Загора започна с отслужване на заупокойна света Литургия в памет на Митрополит Методий Кусев в храм „Св. Теодор Тирон“ и преклонение пред гроба на първия старозагорски владика.

Празничният 1 ноември в Стара Загора включи още тематичен поздрав от най-малките старозагорчета – възпитаници на ДГ №23 „Кипарис“ към ръководството на Тракийския университет. Малчуганите рецитираха, пяха и танцуваха в старозагорското висше учебно заведение и бяха поздравени за таланта и ентусиазма от ректора проф. д-р Добри Ярков. В двора на градината се осъществи пътуване във времето с калема и перото на предците ни от килийното школо. Гости на децата от III група бе филиал „Августа Траяна“ на библиотека „Родина“. В друга детска градина – „Звездица“, Денят на народните будители бе почетен с празник на талантите.

От 16.00 часа в залата на Културен център „Стара Загора“ ще бъдат връчени наградите „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора, наградата „Митрополит Методий Кусев“ на Регионалното управление на образованието – Стара Загора и наградите на Съюза на учените. От 18.00 часа е откриването на Седмата национална изложба „Графичен форум“ в зала Байер. До края на седмицата редица събития в Стара Загора са посветени на светлото будителско дело.

img_4981-copyimg_4889-copyimg_5002-copy
#

сподели ме

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!