BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трупата на Драматичен театър „Гео Милев” открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел” на режисьора Невена Митева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

RAD06989фRAD06937фЗа първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на 11 септември от 19.00 часа в залата на Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” – една модерна интерпретация на режисьора Невена Митева на култовия текст на Станислав Стратиев за българската мечта.

Сюжетите, създадени преди близо три десетилетия, са претворени на сцената по неподражаем начин и извън обичайните очаквания на зрителите за комедия, но звучат актуално.

Изключително въздействаща сценография на Величка Джамбазова – истинска картина от светлини и отражения, необичайни костюми-инсталации, оригиналният ритъм на композитора Евгени Господинов, в който са вплетени химнът на ЕС и фолклорни мотиви, както и задъханите танци от авторската хореография на проф. Петя Цветкова дават модерна визия на „Българският модел”.

Енергията на спектакъла идва от страстта и отдадеността, с която всички млади актьори, които обновиха трупата в началото на миналия сезон, създадоха по нов начин популярните роли.

Режисьорският прочит на Невена Митева, който извежда смело и дръзко историята от годините на демократичните промени до днес, някак си ни кара да се замислим за българската мечта – вчера, днес и утре. Противопоставянето между стари и млади, между бивши партийци и съвременни демократи, между бедни и богати, описано от Станислав Стратиев, намира интересен контрапункт в поезията на Христо Ботев.

„Онова, което и до днес ни кара да се смеем през сълзи и да се вълнуваме гневно, както казваше Стратиев, са някои негови мисли, които са като сентенции за народопсихологията на българина”, изтъква режисьорът на „Българският модел” Невена Митева.

Пресцентър на Драматичен театър „Гео Милев”
#

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!