BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хиляди старозагорци честваха 24 май с митинг и празнично шествие

Разписание – градски транспорт >>>>
*
656343736766059476ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> С празничен водосвет, воден от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов в съслужие със свещеници от Старозагорската епархия, започна честването на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Стара Загора. На централния площад пред Общината се стекоха малки и големи, за да приветстват светлия ден.

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загора бяха вдигнати в присъствието на тазгодишните носители на наградите “Млада Загора” и “Стара Загора”: Стоян Стоянов от 12а клас на Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски”, Кристиян Христакиев от 12а клас на ППМГ “Гео Милев”, Мария-Роза Мирчева от 6 клас на Шесто основно училище “Св. Никола”, Симона Антонова от 12 клас в СУ “Железник”, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски език в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, проф.д-р Юлиан Ананиев – доктор по медицина, декан на Медицинския факултет при Тракийския университет, Динко Цвятков – директор на СУ “Иван Вазов”, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ “Гео Милев”, педагогически колектив на Начално училище “Димитър Благоев”, Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”, Детско-юношеска студия за сценични изкуства “Алегра”, Народно читалище “Св. Климент Охридски” и Държавен куклен театър – Стара Загора.

Един бъдещ малък ученик – Иван Иванов от четвърта група на детска градина “Славейче”, декламира прочувствено безсмъртното Вазово стихотворение “Аз съм българче”.

Присъстващите поздрави Надежда Чакърова – зам.-кмет в ресор Образование и младежки дейности: “Уважаеми учители, просветни и културни дейци, уважаеми старозагорци и гости, скъпи деца, ученици, студенти! Приемете поздравленията от името на кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров по случай 24 май. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тия, които образовате, разпалвате любовта към думите, към словото, към науката в децата, за да станат те утре достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, на всяка нация и на всяко съвременно общество. Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският, най-българският празник, празник на празниците. На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, на старозагорските деятели в сферата на науката, образованието и културата – всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива. На всички – честит празник!” – каза Надежда Чакърова.

Към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литература и култура. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

След словата в небето полетяха десетки цветни балони с буквите на българската азбука и започна празничното шествие, водено от Старозагорския духов оркестър и Тракийския университет.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от Драматичен театър „Гео Милев“.

В 12.00 часа на площада пред Общината започна концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града – изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца има в Художествена галерия – Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей – Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” – колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите.

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният исторически музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора.

54553565321IMG_6324 copyIMG_6414 copyIMG_6362 copyIMG_6478 copyIMG_6501 copyIMG_6612 copy5435256563656547467454534jtdv
gerb

бутони за социални мрежи

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!