BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова получи своята корона на специална церемония

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Кметът Галина Стоянова: 118-те Празници на розата ще разнесат традицията и духа на Казанлък – силен и пазен столетия, красив, миролюбив, човеколюбив!

12 (6)

5 (5)53-тата Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова бе коронясана и получи жезъла на властта тази вечер на площад „Севтополис“ в Казанлък. Тя влезе във владението си и поздрави казанлъчани и техните гости от своя трон. Предишната Царица Роза 2020 Мария Петрова честити на Александра Хаджихристова новата корона.

Поздрав към Царица Роза 2021 и към жителите и гостите на Казанлък отправи кметът Галина Стоянова: „За първи път от много време се събираме на този хубав площад. Време, което беше трудно, изпълнено с много болка и човешка загуба. През 2020 година всички разбрахме, че най-важното е да запазим духа и традицията на Казанлък. Затова тази сутрин наградихме всички казанлъчани, които отдадоха сърцето, здравето и усилията си, за да запазим човешките животи. Това са нашите лекари, медицинските сестри, доброволците от Ковид отделенията. Поклон! Заедно с тях наградихме ученици, учители, дейци на културата, които въпреки болката сътвориха всичко най-красиво, за да се чува името на Казанлък по света. На тях благодаря! На всички казанлъчани, които бяха на своите места, които бяха сърдечни, човеколюбиви, доброжелателни и направиха така, че единението да ни дава сили и болката да не ни сломи! Благодаря Ви, Казанлък!“ – заяви Галина Стоянова.

Тя приветства и чуждестранните делагации от побратимени градове на Казанлък – Верия, Гърция, Община Кочани, Македония и приятели от Ломжа, Полша с благодарност, че са се осмелили да дойдат и да празнуват заедно с казанлъчани.

Церемонията по коронясването на Царица Роза 2021 тази година бе реализирана от Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Тяхното представяне е изцяло подчинено на тематика за културата и бита на древните траки. Затова и ритуалът по коронясването пресъздава тази стилистика. Двете царици пристигнаха до сцената на колесница, копие на древнотракийска отпреди 2500 години. Традицията от последните години се завърна към церемонията отпреди време. Не миналогодишната Царица Роза Мария Петрова 2020, а Цар Севт III положи короната на главата на Александра, придружавана от подгласничките си Тиара Братованова и Ивона Габарова.

С церемонията по коронясване на Царица Роза 2021 118-те Празници на розата в Казанлък навлизат в своята кулминация.

7 (3)10 (9)1416 (1)22 (2)3436
#

споделяне на връзка

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!