BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Старозагорските бани започна XVIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Разписание – градски транспорт >>>>
*
DSC_0086 copy0-02-05-3977d61d6ca90d2c0d8fff24f0928fc63a588a3c156409f2dd73ea99219bb75d_95b16966fe3ecc7cВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> На двете сцени и утре, 1 септември, продължава надпяването и надиграването на изпълнители от 24 области

По традиция с празничен водосвет от Отец Иван Карагеоргиев започна тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Той благослови гости, организатори и участници в събитието и ги поздрави с „пълнолетието“ на събора като призова никога да не забравяме корените си.

Сред официалните гости на събора бяха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Радостин Танев, кметът на Старозагорски бани Станчо Станчев, Николай Диков – секретар на Община Стара Загора, Антон Тонев – зам.-председател на Общински съвет, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея“, Красимир Премянов – председател на Тракийските дружества в България, Ваня Михайлова от „Зонта клуб“.

Специални участници във форума са танцов състав при Тракийско дружество гр. Драма, Гърция с художествен ръководител Хриса Сидера.

„Благодаря на домакините от Старозагорските бани, на организаторите и на Тракийското дружество, защото пазят нашите традиции, защото ни възпитават да следваме заветите и стъпките на нашите предци“, с тези думи се обърна към всички присъстващи Милена Желева, зам.- кмет с ресор „Култура и туризъм“ в Община Стара Загора.

„Особено ценно е, че през последните години обръщаме специално внимание на младите хора, на децата, които изпълват с цвят и настроение тези сцени. Защото е важно всички възрастни да бъдем отговорни и да предаваме знания, умения, традиции, именно на тях, за да ги носят в сърцата си напред за бъдещите поколения“, каза още г-жа Желева.

Кметът на Старозагорски бани Станчо Станев честити празника и благодари на организаторите и всички доброволци. „Сърцето ми е изпълнено с радост и щастие да видя толкова млади хора в национални носии от всички краища на България. За нас е огромна чест за поредна година да ви посрещаме в парковете на Старозагорски бани. Радвайте се и се наслаждавайте на народните традиции и обичаи“, пожела на десетките гости той.

На двете сцени и утре, 1 септември, продължава надпяването и надиграването на изпълнители от 24 области. Посетителите на събора ще се насладят на таланта на индивидуални участници и ансамбли от цялата страна, Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора и специалните гости танцов състав при Тракийско дружество гр. Драма, Гърция.

През фестивалните дни участниците ще бъдат оценявани от жури, което ще отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители.

Предвидени са 8 специални награди – плакет и парична премия, от които 5 се дават от Община Стара Загора, 50 плакета се връчват за принос и 50 медала ще получат индивидуални изпълнители.

Членовете на журито са авторитетни специалисти с богат професионален опит и национално признание. Председател на първа сцена е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а на втора сцена – доц. Петьо Кръстев от същия институт.

В журито са още акад. Крум Георгиев – фолклорист, член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, Дарина Славова – солист на ФА „Тракия“ в Пловдив и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ София, както и акад. Васил Герлимов – хореограф.

Богата и изпъстрена с дух и традиции е съпътстващата програма на „Богородична стъпка“. Гостите могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканва и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пеят и хора се играят на селския сбор, където не се кани. Кътовете, разкриващи „Живата традиция от махалата – Добра среща“, показват занаяти от миналото и вкусни гозби.

Екипът на Туристически информационен център Стара Загора и тази година представя на своя щанд възможностите за туризъм и посещения в региона.

Кулминацията на съботния ден ще бъде от 19.30 часа, когато ще започне празничен концерт на ОФА „Загоре“ с гл. худ. ръководител Христо Иванов и АНПТ „Пазарджик“ с гл. худ. ръководител Атанас Чолаков.

Неделният ден започва с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена, от 8.30 до 15.30 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

С подробната програма на събитието може да се запознаете в сайта на Община Стара Загора- https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/osemnadeseti-natsionalen-trakiyski-folkloren-sabor-bogorodichna-stapka

НТФФ „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев – 1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

0-02-05-45244220327950505403bd50576e029e47f6c07ad24e2d208d774ec9220ffab0_b7dd2a3470222126DSC_0099 copyDSC_0135 copyDSC_0161 copy – КопиеDSC_0197 copyDSC_0206 copy – КопиеDSC_0214 copy – Копие

spodelime

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!