BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Математически успехи на старозагорски ученици през ноември 2021 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Любомир Любенов

Любомир Любенов

През ноември 2021 г. старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика – Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер” – „Формула на единството”, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11. клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора. Заедно с работата на Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от Софийската МГ, Първа Частна МГ – София, ПМГ – Варна, ПМГ – Бургас и ПМГ – Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на единството” са Елизабета Казале от 2. ОУ „П. Р. Славейков” – Стара Загора, Павел Казаков, Йоан Михайлов, Любен Карбанов и Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански” – Стара Загора. Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата.

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum” публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка на решилите задачи е и Академията по математика в Стара Загора. Сред колективните участници, освен Академията по математика в Стара Загора, са участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия.

Старозагорските участници са представили, след обсъждане на занятия на Академията по матеиматика, решение на тригонометрично тъждество на виетнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler – Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академията по математика през месец ноември и декември са дистанционни – с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията следва да посетят Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да изпратят запитване на електронен адрес [email protected], като посочат имена, клас и училище.

Решението на задачата на Нгуен Виет Хунг:
564376387698
#

социално споделяне

Източник: stzagora.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!