BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

100 семейства с 350 души са подпомогнати от Сдружение “Брат за брата” в Стара Загора по време на извънредното положение

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Около 300 хиляди лева са разходите на Община Стара Загора през първите месеци на пандемията от Covid-19
*
IMG_2917

Сдружение “Брат за брата” отчете днес на среща с медиите успешно приключилата си кампания по подпомагане на старозагорци, останали без работа, излезли в принудителен неплатен отпуск или съкратени поради въвеждането на извънредно положение в България след 13 март тази пролет. С 16 109,40 лв. от събраните чрез дарения 47 972,73 лв. са закупени продукти на доставни (по-ниски от магазинните) цени, с които през първите и най-тежки месеци на Covid-19 пандемията всяка седмица са подпомагани с по два пакета продукти 100 семейства (общо 350 души), съобщиха председателят на “Брат за брата” Антон Лазаров (втори отдясно на снимката) и Евгени Иванов от дружеството (вдясно).

“Ред е да благодарим на хората,които се включиха в кампанията ни – каза Антон Лазаров:
* Проф. Николай Михайлов – председател на Надзорния съвет на ТрейсГрупХолд;
* Строителна фирма “Рудин”;
* Николай Бинев – собственик на верига магазини “СиБиЕс”, който ни сътрудничи с това да получаваме продуктите на доставни цени,както и се включи с лично дарение;
* Иван Ангелов – Собственик на “Бисер Олива”;
* “Загария” – завод за макаронени изделия;
* Фирма “Рефан” – осигурила дезинфектанти;
* Клуб по Спортен риболов Стара Загора – Валентин Тотев (вляво на снимката);
* Български червен кръст – помощ с продукти;
* Павлина Делчева – Директор на “Социално подпомагане” – Стара Загора, с която обсъждахме всички кандидати;
* Родители на деца от детски градини, които се отказаха от храните за тях, за да ги дарят на хората в нужда;
* На всички обикновени като нас хора, участвали в кампанията с различни парични суми;
* На Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и всички, които ни съдействаха с предоставянето на условия за провеждането на цялата кампания;
* Благодарим и на нашите членове за тяхната пълна отдаденост на идеята “Брат за брата” в Стара Загора”!

В “Брат за брата” участват 50 млади старозагорци на възраст от 20 до 38 години, с различно образование, професии и политически възгледи, нечленуващи в политически партии. Те са заедно от три години, като Сдружението е вписано официално в Търговския регистър преди година и половина. Досега сдружението е провело няколко различни кампании.

От набраните средства остават31 853,33 лв. За тях в “Брат за брата” са решили, ако до Коледа тази година извънредното положение се повтори, да продължат по същия начин да подпомагат останалите без препитание старозагорци. В случай, че няма нова вълна на пандемията, средствата ще бъдат разпределени сред деца с финансови потребности за продължаване на лечението им.

“Брат за брата” ще обявят и онлайнконкурс за деца до 12 г. за рецитиране на патриотични произведения, като на тримата победители ще бъдат връчени ваучери за книги на стойност 200, 100 и 50 лв.

На свой ред участвалата в пресконференцията Милена Желева – зам.-кмет на Община Стара Загора, съобщи, че в дарителската сметка на Общината, открита през март 2020 г., са постъпили 93 555 лв. В края на април Общинският съвет гласува 60 000 лв. от тази сума да бъдат дадени за закупуване на висок клас анестезиологичен апарат за нуждите на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Останалата част от дарените средства е използвана за закупуване на защитни и предпазни средства, дезинфектанти и други консумативи, посочени от УМБАЛ “Киркович”. Целият списък на дарителите от страната и чужбина е публикуван в сайта на местната администрация.

До момента от бюджета на Община Стара Загора за други дейности, в това число за дезинфекциране на открити площи и помещения, както и за заплащане на положения по време на извънредното положение извънреден труд на служители от Инспектората и Общинска полиция, сумата, по данни от Финансовия отдел на Общината, е достигнала над 200 хиляди лева. Разходите ще нараснат до около 300 хил. лв. след калкулирането и на средствата за маски, раздадени по селата, за ръкавици и дезинфектанти, осигурени за културните институти (залите на библиотеки, читалища), училищата, детските градини, възнагражденията на хората, участвали в закупуването на продукти и лекарства за възрастните старозагорци и др. С най-голямо дарение, около 20 000 лева, се е включила фирма “Аякс”.
#

spodelime.com

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!