BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Panda Labs с нови идеи за бъдещето на мобилността

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

70 ученици и студенти, разпределени в 17 отбора, се включиха в третия хакатон на WWF
*
unnamed (10)

Третият хакатон от програмата за младежки иновации на WWF – Panda Labs излъчи четири отбора победители и роди десетки любопитни идеи, които откриват нови хоризонти пред „Бъдещето на мобилността“. Събитието се проведе онлайн в периода 04-06 юни 2021 г. В него се включиха 17 отбора, съставени от 70 ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години. Със своите знания, умения и ентусиазъм те затрудниха до краен предел опитното жури, което имаше нелеката задача да открои най-креативните идеи.

Интересни лектори от света на бизнеса, науката и НПО сектора откриха тридневния хакатон, като запознаха участниците с предизвикателствата и възможностите пред начините, по които се придвижваме днес. Представители на Kaufland България, Техническия униреситет – София и ТОМ дадоха различни перспективи на темата за мобилността, а Spark България и AMPECO споделиха своя опит със Start-up сферата у нас. След това участниците започнаха работа по метода „дизайн мислене“, като получиха дейна подкрепа и от ментори-доброволци с богат професионален опит.

На финала на хакатона журито прегледа и селектира най-новаторските и вдъхновяващи идеи, като определи четири отбора победители:

* V Формация – с идея за приложение, което да интегрира всички видове алтернативен транспорт;
3 пъти за щастие – с предложение за конвертиране на стари автомобили в услуга за споделено пътуване;
Easy Travel – с платформа за следене в реално време на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване;
Driving Force – с приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите.

Отборите-шампиони продължават участието си в програмата Panda Labs. В периода 12-18 юли те ще станат част от интензивен мастър клас, наситен с лекции, посещения на лаборатории и срещи с представители на успешни бизнес компании. Участниците ще доразвият своите идеи с помощта на ментори, а в края на мастър класа отново ще ги представят пред жури. Финалният победител в третия семестър на Panda Labs – „Бъдещето на мобилността“ ще получи наградата от 10 000 лв., която ще инвестира в развитието на своята бизнес идея.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. Третият семестър от програмата се подкрепя и от компанията за споделени електромобили Spark България.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

Информация за предишните семестри „Бъдещето на отпадъците“ и „Бъдещето на храните“ вижте тук.

#

споделяне във facebook

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!