BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

WWF и десетки младежи от цяла България потърсиха решение на проблема с отпадъците

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Да се отопляваме с кафе и да превърнем рециклирането в дигитално състезание са само част от новите идеи

unnamed (5)

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с отпадъците.

Panda Labs e глобална иновационна програма и платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в света в сътрудничество с влиятелни партньори от бизнеса, науката и неправителствения сектор. В България тя се провежда със съдействието на Фондация „Америка за България“, а фокус и главни действащи лица са младежите от 15 до 25 години.

QR код вместо етикети на дрехите; опаковки за доставки, които се превръщат в прах за пране; сгъваеми еко-прибори; филтри за домакински уреди, които задържат микропластмасови частици – това бяха само част от прототипите на участниците. Те бяха добре осведомени по темата благодарение на над 15 специалиста с научен, екологичен или бизнес профил, които им изнесоха лекции и ги запознаха както с проблеми, които се неглижират от години, така и с вече измислени решения. Част от лекторите поставиха и казусите, върху които се трудиха отборите – как да намалим еднократните опаковки и продукти, как да рециклираме повече и как да редуцираме микропластмасата, която попада всеки ден в околната среда.

Отборите работиха с доброволци-фасилитатори по методологията „дизайн мислене“, която помага на бизнеса да генерира идеи и алтернативни решения на проблеми. Въпреки огромната конкуренция, експертно жури отличи три отбора с иригинални идеи: еко капсули от кафе за отопление, както и две мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци.

Отборите-победители ще участват и в мастър клас на тема „Бъдещето на отпадъците“. Те ще бъдат подпомогнати от ментори за развиване на бизнес планове и подготовка за представяне на идеите им пред потенциални инвеститори. Младежите ще имат също и възможността да учат и работят в модерни лабораторни условия рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на науката и с представители на вече стъпили успешно на пазара стартиращи компании.

В началото на март ще стартира платформата за кандидатстване за следващия семестър – „Бъдещето на храната“, а третият семестър за „Бъдещето на мобилността“ ще бъде обявен в края на април. Най-добрите идеи от всички семестри ще получат първоначално финансиране за създаване на прототип на продукта или услугата, дело от младежите, както и за основаване на стартъп.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

* * *
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

#

spodelime

Източник: stzagora.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!